Danie: Śniadanie
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z 2 łyżkami podgrzanego kefiru, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Do drugiej miski wsypać obie mąki i płatki owsiane, wymieszać.
Do mąki dodać resztę podgrzanego kefiru i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać około 10 minut.
Po pięciu minutach do ciasta dodać sól, ziarna słonecznika, siemię lniane i oliwę. Wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.
Następnie wyłożyć na posypany mąka blat i uformować bochenek. Ciasto włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.
Wyrośnięty bochenek naciąć ostrym nożem, posmarować wodą i posypać płatkami owsianymi. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 40 minut.
Dodaj komentarz