Chleb pszenno-żytni

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 2 szkl mąki pszennej,
  • 1 szkl mąki żytniej razowej,
  • 1 szkl ciepłej wody,
  • 1 op suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej różowej,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżeczka czarnuszki ,
  • 2 łyżki puree dyniowego,
  • silikonowa keksówka 23 x 9

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wkładamy składniki na chleb i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i wkładamy do keksówki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik. Smarujemy chleb zimną wodą i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z keksówki i studzimy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.