Chleb pszenny z ziemniakami

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Zaczyn:
  • 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 200 ml letniej wody
  • 6 g soli
  • 0,6 g świeżych drożdży
  • Ciasto chlebowe:
  • 550 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 16 g świeżych drożdży
  • 16 g soli
  • 415 ml letniej wody
  • cały zaczyn

Przygotowanie

Krok 1 dzień wcześniej

Do miski wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże, dodać mąkę i sól. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia. Zaczyn będzie przypominał konsystencją ciasto (po połączeniu się składników można chwilę zagnieść ręcznie). Miskę z zaczynem zakryć szczelnie folią i pozostawić w temperaturze pokojowej (około 21°C).



Krok 2

Ziemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę. W misce wymieszać obie mąki i sól. Dodać ziemniaki i wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami. Wymieszać wszystko ręcznie do połączenia. Następnie dodawać do ciasta kawałki zaczynu, wgniatając je w ciasto. Po dodaniu całego zaczynu wyrabiać ciasto jeszcze przez kilka minut. Ciasto uformować w kulę.



Krok 3

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W trakcie wyrastania, mniej więcej co 20 minut, ciasto wyjmować na blat i składać.



Krok 4 ciasto

Składanie ciasta: ciasto przełożyć na oprószony mąką blat/stolnicę, następnie lekko rozciągać każdą stronę ciasta i zakładać je na siebie do środka, tworząc zwartą kulę. Ciasto włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i po około 20 minutach czynność ze składaniem powtórzyć (czynność powtarzać przez 1,5 godziny).



Krok 5

Po upływie czasu przeznaczonego na wyrastanie, ciasto przełożyć na blat/stolnicę i podzielić na 2 równe części. Uformować z nich kule (można w ten sam sposób w jaki ciasto było składane) i ułożyć łączeniem do dołu. Pozostawić na 20 minut. Po tym czasie uformować bochenki. Można uformować okrągłe bochenki, w tym celu powtórzyć czynność składania ciasta. Moim zdaniem lepiej jednak jest uformować bochenki podłużne, takie bochenki lepiej mieszczą się na blaszce.



Krok 6

Formowanie podłużnych bochenków: na oprószonym mąką blacie/stolnicy rozciągnąć rękami ciasto na kształt niedużego prostokąta. Następnie 1/3 ciasta wzdłuż dłuższego boku założyć do środka, tak samo postąpić z drugim dłuższym bokiem zakładając go na ten pierwszy, innymi słowy - prostokąt złożyć na 3 części tak jak się składa kartkę papieru. Całość złożyć wzdłuż na pół i zlepić ze sobą brzegi. Uformowane bochenki ułożyć łączeniem do dołu, podwijając nieco końce ciasta pod spód, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć mąką po całości, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na 1 godzinę i 15 minut.



Krok 7

Po tym czasie ostrym nożem naciąć bochenki w 3 - 4 miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec 15 minut, następnie obniżyć lekko temperaturę (220° - 210°C) i piec kolejne 15 - 20 minut. Dobrze wypieczone bochenki powinny wydawać głuchy odgłos po postukaniu od spodu. Studzić na kratce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.