chleb ryżowy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • ZACZYN
  • suche drożdże – 15 g
  • cukier – 2 łyżki
  • ciepła woda – 5 łyżek
  • CHLEBEK
  • nasiona chia – 20 g
  • nasiona lnu – 20 g
  • pestki słonecznika 20 g
  • mąka ryżowa – 360 g
  • sól – 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek – 30 ml
  • letnia woda – 300 ml

Przygotowanie

Krok 1 - zaczyn

Drożdże łączymy z cukrem i 5 łyżkami ciepłej wody. Mielemy nasiona chia, lnu oraz pestki słonecznika. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól oraz zmielone nasiona i pestki. Dolewamy oliwę, zaczyn z drożdży i wodę. Dokładnie mieszamy i przekładamy do małej podłużnej blaszki wyłożonej skropionym oliwą papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Na dolnej półce ustawiamy blaszkę wypełnioną wrzątkiem. Na środkową półkę wkładamy chlebek i pieczemy przez 30 minut. Chlebek kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.