Do miski wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże, dodać mąkę i sól. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia. Zaczyn będzie miał konsystencję ciasta (po połączeniu się składników można chwilę zagnieść ręcznie). Miskę z zaczynem zakryć szczelnie folią i pozostawić w temperaturze pokojowej ( około 21°C ).
Ziemniaki zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
W misce wymieszać obie mąki i sól. Dodać ziemniaki i wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami. Wymieszać wszystko ręcznie do połączenia. Następnie odrywać kawałki zaczynu i dodawać je do ciasta, dobrze wgniatając je w ciasto. Po dodaniu całego zaczynu wyrabiać ciasto jeszcze przez kilka minut. Ciasto uformować w kulę.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W trakcie wyrastania, mniej więcej co 20 minut, ciasto wyjmować na blat i składać.
Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat/stolnicę, następnie lekko rozciągać każdą stronę ciasta i zakładać je na siebie do środka, tworząc zwartą kulę. Ciasto włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i po około 20 minutach czynność ze składaniem powtórzyć (czynność powtarzać przez 1,5 godziny).
Po upływie czasu przeznaczonego na wyrastanie, ciasto przełożyć na blat/stolnicę i podzielić na 2 równe części. Uformować z nich kule i ułożyć łączeniem do dołu. Pozostawić na 20 minut. Po tym czasie uformować bochenki. Można uformować okrągłe bochenki, w tym celu powtórzyć czynność składania ciasta.
Po tym czasie ostrym nożem naciąć bochenki w 3 - 4 miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec 15 minut, następnie obniżyć lekko temperaturę (220° - 210°C) i piec kolejne 15 - 20 minut.
Dodaj komentarz