Chlebek na słodko

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • MOKRE SKŁADNIKI
  • białka jaj – 2 szt.
  • żółtka jaj – 2 szt.
  • jabłka grójeckie – 2 szt.
  • masło Łaciate – 100 g
  • SUCHE SKŁADNIKI
  • proszek do pieczenia – 1½ łyżeczki
  • soda oczyszczona – ½ łyżeczki
  • mąka pszenna tortowa – 260 g
  • cynamon – 1 łyżka
  • cukier waniliowy – 2 łyżeczki
  • DODATKOWO
  • cukier trzcinowy – 100 g
  • orzechy włoskie – 100 g
  • masło Łaciate – do wysmarowania keksówki
  • mąka – do oprószenia keksówki

Przygotowanie

Krok 1

W wysokim naczyniu ubijamy białka z cukrem trzcinowym. Gdy będą sztywne, dodajemy żółtka i ubijamy, aż składniki się połączą. Dodajemy miękkie masło i ubijamy chwilę – do połączenia się składników.



Krok 2

Wszystkie suche składniki ciasta łączymy razem w misce.



Krok 3

Jabłka starte na tarce o grubych oczkach łączymy w misce z ubitymi jajkami i suchymi składnikami ciasta. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy uprażone, drobno posiekane orzechy włoskie i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą.



Krok 4

Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i delikatnie oprószonej mąką. Chlebek pieczemy ok. 50-55 minut w temperaturze ok. 165°C. Upieczony chlebek odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie chłodny, odwracamy formę do góry dnem i wyjmujemy ciasto. Podajemy z masłem, konfiturą lub innymi ulubionymi dodatkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.