Chlebek ryżowy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • ZACZYN
  • suche drożdże – 15 g
  • cukier – 2 łyżki
  • ciepła woda – 5 łyżek
  • CHLEBEK
  • nasiona chia – 20 g
  • nasiona lnu – 20 g
  • pestki słonecznika 20 g
  • mąka ryżowa – 360 g
  • sól – 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek BIO – 30 ml
  • letnia woda – 300 ml

Przygotowanie

Krok 1 - zaczyn

Drożdże łączymy z cukrem i 5 łyżkami ciepłej wody.



Krok 2

Mielimy nasiona chia, lnu oraz pestki słonecznika. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól oraz zmielone nasiona i pestki. Dolewamy oliwę, zaczyn i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do małej blaszki wyłożonej skropionym oliwą papierem do pieczenia.

Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Krok 3

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Na dolnej półce ustawiamy blaszkę wypełnioną wrzątkiem. Wyżej, na środkową półkę wkładamy chlebek i pieczemy przez 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.