Chłodnik z awokado

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • awokado – 3 szt.
  • liście szpinaku – 1 garść
  • kolendra – 1 garść
  • mięta – 1 garść
  • zielony ogórek– 1 szt.
  • kiszone ogórki średniej wielkości – 2 szt.
  • gruszka – 1 szt.
  • jogurt Augustowski naturalny – 300 g
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • dymka ze szczypiorkiem – 1 szt.
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz – 1 szczypta
  • DODATKOWO
  • rzodkiewki – 5 szt.
  • orzechy włoskie – 3 garści
  • DEKORACJA
  • prażone pestki dyni
  • liście kolendry
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek lub olej z pestek dyni – 2 łyżeczki

Przygotowanie

Krok 1

Z dojrzałego awokado przekrojonego na pół wyciągamy pestkę. Miąższ wyjmujemy łyżką i umieszczamy w wysokim naczyniu z liśćmi szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy obrany i pokrojony na większe kawałki zielony ogórek, pokrojone w kostkę ogórek kiszony i gruszkę, posiekany szczypiorek, liście kolendry i mięty oraz jogurt. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy sokiem z cytryny. Blendujemy jeszcze chwilę i odstawiamy do lodówki.



Krok 2

Chłodnik wykładamy na głębokie talerze. Dodajemy pokrojone w ćwiartki rzodkiewki, pokruszone orzechy, pestki dyni oraz kolendrę. Skrapiamy sokiem z cytryny, każdą porcję polewamy niewielką ilością oliwy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.