Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Żółtko ubij z cukrem na puszysta masę, dodaj do niej mąkę pszenną, ziemniaczaną i budyń, oraz 1,5 szklanki zimnego mleka - dokładnie wymieszaj. Pozostałą część mleka zagotuj z cukrem waniliowym. Kiedy mleko się zagotuje dodaj do niego wcześniej przygotowaną masę żółtkowo-budyniową i ciągle mieszając gotuj aż ładnie zgęstnieje. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Ubij mikserem masło z zimnym budyniem, aż powstanie puszysta budyniowa masa.
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Wystudź. Śmietankę łaciatą 36% ubij ze szczyptą cukru i wymieszaj dokładnie z ostudzoną żelatyną.
Prostokątną formę wyłóż folią aluminiową i na spodzie ułóż pierwszą warstwę krakersów. Na krakersach rozsmaruj masę budyniową i ułóż drugą warstwę krakersów. Tym razem rozsmaruj na niej masę krówkową, którą przykryj ostatnią warstwą krakersów. Teraz pora na chmurkę śmietankową - delikatnie wyłóż i rozprowadź ją na krakersach. Dla ozdoby możesz pospać ją kakao, lub migdałami, albo tartą czekoladą. Odstaw Chmurkę Towarzyską na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego
Dodaj komentarz