Chrupiący kurczak z rozmarynem

Jednonaczyniowy obiad, który nada się na każdą okazję!

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 kawałki kurczaka
  • 300 g brukselek
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub nasmaruj ją oliwą. 2 gałązki rozmarynu posiekaj.



Krok 2

W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, świeży rozmaryn, tymianek, sól i pieprz.



Krok 3

Kurczaka umyj, osusz i oczyść. Zostaw skórkę, jeśli jest. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.



Krok 4

Dodaj kurczaka do mieszanki oliwy. Dokładnie wymieszaj.



Krok 5

W osobnej misce wymieszaj pokrojone ziemniaki z mąką i papryką. Przyprawione ziemniaki dodaj do mieszanki oliwy. Dokładnie wymieszaj.



Krok 6

Ułóż kurczaka i ziemniaki na przygotowanej blasze do pieczenia. Dodaj gałązki rozmarynu pomiędzy. Dodaj obrane ząbki czosnku i pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę. Dodaj pokrojone na pół pomidorki oraz brukselkę.



Krok 7

Piecz przez 35-40 minut, aż kurczak będzie złocisty i chrupiący, a warzywa miękkie i zrumienione. W razie potrzeby, w połowie czasu pieczenia przemieszaj danie, aby wszystko równomiernie się upiekło.



Krok 8

Wyjmij z piekarnika i podawaj od razu. Smacznego!



Wskazówki

Do przygotowania tego dania możesz użyć udek lub piersi z kurczaka.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.