CHURROS

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 190 g mąki
  • 4 jajka
  • ORAZ
  • do smażenia smalec (500 g) lub olej
  • do posypania: cukier puder wymieszany z cynamonem

Przygotowanie

Krok 1

Mleko gotujemy z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą. Dodajemy mąkę. Gotujemy na mniejszym ogniu, cały czas mieszając derwnianą łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów masa.



Krok 2

Przekładamy do miski masę i ją studzimy. Wbijamy po jednym jajku i całość miksujemy do połączenia się składników w gładkie, jednolite ciasto.



Krok 3

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Rozgrzewamy tłuszcz w garnku (ok. 180 stopni C), zmniejszamy ogień tak, aby temp. za bardzo nie rosła. Wyciskamy ok. 8 - 10 cm kawałki ciasta bezpośrednio do tłuszczu. Końce odcinamy nożyczkami lub nożem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.