Chutney z dyni z cydrem i imbirem

Wywodzący się z hinduskiej kuchni chutney, stanowi ciekawe połączenie warzyw, owoców i aromatycznych przypraw. Chutney z dyni jest nie tylko ciekawym smakowo sosem, ale tez zdrową potrawą.

Osób: 16

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 16

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • ½ kg dyni
  • ½ kg cebuli
  • 2 duże jabłka
  • 1 mała ostra papryczka
  • korzeń imbiru 5 cm
  • 2-4 łyżek octu jabłkowego
  • butelka cydru
  • ¼ łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
  • 4-6 goździków
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka gwiazdek anyżu
  • ½ łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki miodu

Przygotowanie

Krok 1

Dynie, cebulę oraz paprykę obieramy i kroimy w nieduże cząstki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w zapałkę.



Krok 2

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego kolejno cebulkę, dynię a następnie jabłka i ostrą paprykę. Dusimy całość na niedużym ogniu, a gdy warzywa zmiękną i zaczną się rumienić, zalewamy je cydrem i gotujemy jeszcze przez 3-5 minut.



Krok 3

Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę przy pomocy blendera.



Krok 4

W osobnym naczyniu zagotowujemy ocet winny z przyprawami: pieprz, goździki, cynamon i anyż. Parzymy przez 2-3 minuty i po wcześniejszym odcedzeniu łączymy aromatyczny ocet z sosem.



Krok 5

Dokładnie mieszamy i doprawiamy chutney do smaku miodem i solą. W razie potrzeby odparowujemy sos, by go zagęścić.



Krok 6

Jeszcze gorącą masę, przekładamy do niedużych słoiczków. Zakręcamy je i stawiamy do góry dnem na 10 minut.



Wskazówki

Chutney można podawać na ciepło i na zimno do mięs, naleśników na ostro czy jako nadzienie do klasycznej kruchej tarty. Dyniowy chutney można mrozić. Na chutney najlepiej nadaje się dynia Hokkaido, którą można piec razem z aromatyczną skórką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.