Wywodzący się z hinduskiej kuchni chutney, stanowi ciekawe połączenie warzyw, owoców i aromatycznych przypraw. Chutney z dyni jest nie tylko ciekawym smakowo sosem, ale tez zdrową potrawą.
Osób: 16
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Dynie, cebulę oraz paprykę obieramy i kroimy w nieduże cząstki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w zapałkę.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego kolejno cebulkę, dynię a następnie jabłka i ostrą paprykę. Dusimy całość na niedużym ogniu, a gdy warzywa zmiękną i zaczną się rumienić, zalewamy je cydrem i gotujemy jeszcze przez 3-5 minut.
Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę przy pomocy blendera.
W osobnym naczyniu zagotowujemy ocet winny z przyprawami: pieprz, goździki, cynamon i anyż. Parzymy przez 2-3 minuty i po wcześniejszym odcedzeniu łączymy aromatyczny ocet z sosem.
Dokładnie mieszamy i doprawiamy chutney do smaku miodem i solą. W razie potrzeby odparowujemy sos, by go zagęścić.
Jeszcze gorącą masę, przekładamy do niedużych słoiczków. Zakręcamy je i stawiamy do góry dnem na 10 minut.
Chutney można podawać na ciepło i na zimno do mięs, naleśników na ostro czy jako nadzienie do klasycznej kruchej tarty. Dyniowy chutney można mrozić. Na chutney najlepiej nadaje się dynia Hokkaido, którą można piec razem z aromatyczną skórką.
Dodaj komentarz