Ciasta z serem i borówkami

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 50 ml zimnej wody
  • 100 g kremowego twarożku
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka borówek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę, 1 łyżkę cukru, masło zagniatamy razem. Stopniowo dodajemy zimną wodę i dalej zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli ciasto zacznie robić się zbyt wilgotne, nie dodajemy więcej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez mniej więcej 30 minut.

W tym czasie z cytryny ścieramy skórkę. Mieszamy ją z borówkami, 1 łyżką cukru, mąką ziemniaczaną oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Odstawiamy.

Sok z drugiej połowy cytryny mieszamy z twarożkiem i pozostałym cukrem.



Krok 2

Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy 12 kółek. Na 6 z nich nakładamy odrobinę twarożku oraz borówek. Na pozostałych 6 kółkach robimy na środku małe nacięcie w kształcie krzyżyka i nakrywamy nimi farsz. Brzegi ciasteczek zaciskamy za pomocą widelca.

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy widelcem. Za pomocą pędzelka smarujemy nim delikatnie wierzch ciasteczek. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 20-25 minut – aż do zarumienienia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.