Na małym ogniu podgrzać w garnku pokrojone masło Łaciate. Gdy będzie w połowie roztopione dodać 150 g czekolady połamanej na kostki, mieszać aż do roztopienia. Zdjąć z ognia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (powinno to zająć od 5 do 8 minut). Dodać do nich masę czekoladową i wymieszać, aż masa będzie jednolita. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, znów wymieszać. Dodać pozostałe 50 g czekolady połamanej na kostki, wymieszać, wstawić na 10 minut do zamrażarki. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać po łyżce masy na jedno ciasteczko. Piec 10 minut w 180°C. Po wyciągnięciu ciasteczek odczekać, aż ostygną i lekko stwardnieją w środku.
Dodaj komentarz