Ciasteczka kokosanki

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • CIASTO MAŚLANE:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki miękkiego masła Łaciate
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajo
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • MASA KOKOSOWA:
  • 2 szklanki wiórków kokosowych (plus dodatkowe wiórki do obtoczenia)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Przygotowanie

Krok 1 - masa kokosowa

W blenderze lub młynku do kawy zmiksować na miałko wiórki kokosowe z dodatkiem cukru pudru i ekstraktu migdałowego.



Krok 2 - ciasto maślane

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól w niewielkiej misce. Ubić masło i cukier w większej misce na puszystą, gładką masę. Wbić jajko i dodać wanilię. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mąkę, miksując do czasu połączenia się składników. Dodać przygotowaną masę kokosową i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce.



Krok 3 - pieczenie

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Z ciasta uformować kulki o średnicy ok. 3 cm, obtoczyć w dodatkowych wiórkach kokosowych lub cukrze, ewentualnie pozostawić bez dodatkowej panierki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor przez około 12 do 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.