Masło orzechowe zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Nic dziwnego, w końcu świetnie smakuje, można je zrobić niskim kosztem w warunkach domowych, a ponadto jest bardzo zdrowe. Ciasteczka z masła orzechowego z kawałkami czekolady są przepyszne - chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Znikają ze stołu w mgnieniu oka!
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Piekarnik nagrzać do 170°C. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło ucierać z cukrem i masłem orzechowym do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać ekstrakt waniliowy i jajko i ucierać jeszcze kilka minut.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Składniki suche dodać do składników mokrych i krótko zmiksować.
Czekoladę drobno posiekać i wmieszać w masę.
Łyżką formować ciasteczka – raczej okrągłe niż płaskie, spłaszczą się podczas pieczenia. Układać na blasze z zachowaniem odstępów.
Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut.
Dodaj komentarz