Cytrynę wyszoruj, sparz wrzącą wodą, osusz i pokrój w plasterki. W rondlu zagotuj wodę z cukrem. Dodaj sok z cytryny, ziarenka zeskrobane z laski wanilii oraz plasterki cytryny. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 min. Odstaw i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przykryj i wstaw do lodówki (najlepiej na noc). Po tym czasie ponownie doprowadzić do wrzenia i gotuj przez 5 min. Cytrynę wraz z zalewą przełóż do wysterylizowanego słoiczka i szczelnie zamknij. Po ostudzeniu wstaw do lodówki.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie. W rondelku umieść cukier, skórkę oraz sok z cytryny i jajko. Podgrzewaj mieszając, aż mieszanina osiągnie temperaturę 82 stopni i zgęstnieje. Zdejmij ze źródła ciepła. Odczekaj 5 min, wmieszaj masło i ostudź. Roztop żelatynę w mikrofalówce (przez 15 sek.). Śmietankę ubij z cukrem i dodaj roztopioną żelatynę. Śmietankę połącz z kremem cytrynowym. Powstałą masą wypełnij silikonowe półokrągłe foremki, dodaj po kilka ulubionych owoców i wstaw do lodówki (na min. 2 h).
Masło zmiksuj z cukrem, dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz żółtka i połącz. Ciasto rozwałkuj między dwoma pergaminami na grubość 0,5 cm i wytnij krążki o średnicy silikonowych foremek w których znajduje się krem cytrynowy. Piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C. Po upieczeniu wyjmij i ostudź.
Na upieczone spody wyciskaj stężony krem cytrynowy a wierzch udekoruj karmelizowanymi cytrynami. Podawaj. Smacznego!
Dodaj komentarz