Ciastka Amaretti

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

składniki

  • 340 g drobno zmielonych (na mąkę) migdałów
  • 1 filiżanka bardzo drobnego cukru kryształu
  • 1/2 filiżanki cukru pudru do obtoczenia
  • 1/2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżki olejku migdałowego
  • dżem np. porzeczkowy

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać zmielone migdały, drobny cukier i kakao. Dodać jajka oraz olejek migdałowy i miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.



Krok 2

Uformować kulki o średnicy ok. 3 cm. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze pudrze i ułożyć na papierze. Końcem drewnianej łyżki zrobić dziurkę w każdej z nich.



Krok 3

Piec przez ok. 10 minut. W jeszcze ciepłe ciastka włożyć podgrzany dżem.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KuchniaMniam

Opublikowany: 2018-12-01 09:08:00

Przepyszne ciasteczka!

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.