Ciastka jeżyki

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Kruche ciasteczka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 100 g masła Łaciate
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Masa czekoladowo-bakaliowa:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g migdałów w słupkach
  • 65 g rurek waflowych z czekoladą deserową

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę pszenną przesiej przez sito i połącz ją w misce z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodaj mocno schłodzone masło, pokrojone w kostkę i zagnieć ciasto, aż do uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 20 minut.



Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm na desce delikatnie oprószonej mąką. Wytnij z niego ciasteczka o średnicy ok. 2-3 cm. Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz na złoty kolor – ok. 10‑12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.



Krok 3

Posiekaj żurawinę. Wymieszaj ją w misce z uprażonymi słupkami migdałów i pokruszonymi rurkami waflowymi. Czekoladę rozpuść w garnuszku z odrobiną masła. Przygotowane wcześniej składniki sypkie oraz bakalie dodaj do czekolady i dokładnie wymieszaj.



Krok 4

Na każde ciasteczko nałóż porcję masy czekoladowo-bakaliowej. By masa nie rozlewała się na boki, ciasteczka na czas oblewania umieść wewnątrz okrągłego wycinaka. Tak przygotowane ciastka włóż do lodówki na ok. 30-40 minut, by czekolada stężała. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.