Mąkę pszenną przesiej przez sito i połącz ją w misce z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodaj mocno schłodzone masło, pokrojone w kostkę i zagnieć ciasto, aż do uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 20 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm na desce delikatnie oprószonej mąką. Wytnij z niego ciasteczka o średnicy ok. 2-3 cm. Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz na złoty kolor – ok. 10‑12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Posiekaj żurawinę. Wymieszaj ją w misce z uprażonymi słupkami migdałów i pokruszonymi rurkami waflowymi. Czekoladę rozpuść w garnuszku z odrobiną masła. Przygotowane wcześniej składniki sypkie oraz bakalie dodaj do czekolady i dokładnie wymieszaj.
Na każde ciasteczko nałóż porcję masy czekoladowo-bakaliowej. By masa nie rozlewała się na boki, ciasteczka na czas oblewania umieść wewnątrz okrągłego wycinaka. Tak przygotowane ciastka włóż do lodówki na ok. 30-40 minut, by czekolada stężała. Smacznego!
Dodaj komentarz