Masło pokroić w kostkę i ocieplić w temp. pokojowej, z lodówki wyjąć też smalec i jajko.
Ubić mikserem masło ze smalcem i cukrem pudrem na puszystą masę (przez ok. 7 minut). Dodać jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty.
Dodać miód, przyprawę piernikową i cynamon i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i znów zmiksować do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Uformować kulę, w razie potrzeby obtaczając ciasto mąką, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 60 minut.
Ciasto podzielić na 3 części. Podczas pracy z pierwszą częścią ciasta resztę trzymać w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Ciasto rozwałkować podsypując mąką na placek o grubości ok. 3 mm. Foremkami wyciąć ciasteczka i ułożyć je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 10 minut lub na złoty kolor (po upieczeniu ciasteczka mogą być miękkie w środku, później skruszeją).
Dodaj komentarz