ciastka owsiane

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 90 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • 110 ml miodu lub syropu klonowego
  • 300 g śliwek węgierek
  • 5 daktyli (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Do miski wsypać płatki owsiane błyskawiczne, dodać mąkę, proszek, kakao i cynamon, wszystkie składniki wymieszać.



Krok 2

Do drugiej miski wbić jajko, dodać roztopiony tłuszcz oraz miód lub syrop klonowy, wymieszać. Dodać pokrojone w kosteczkę śliwki oraz posiekane daktyle, jeśli ich używamy.



Krok 3

Wsypać suche składniki i wymieszać. Nakładać po około pełnej łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować ciastka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.