Ciastka owsiane

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

składniki

  • 100 g marchewki (jedna średnia)
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 100 g mąki (zwykłej lub pełnoziarnistej lub bezglutenowej np. owsianej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 100 ml syropu klonowego lub miodu

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. W misce wymieszać suche składniki: płatki owsiane błyskawiczne, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
Do drugiej miski wbić jajko, dodać roztopiony i ostudzony tłuszcz, wanilię i syrop klonowy lub miód, wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać.



Krok 2

Następnie dodać obraną i startą na drobnej tarce marchewką.



Krok 3

Nabierać łyżkę masy i formować dyski na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub też formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce i lekko rozpłaszczać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.