Ciastka z białą czekoladą

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 g roztopionego masła
  • 300 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 200 g białej czekolady
  • 150 g orzechów macadamia

Przygotowanie

Krok 1

Suche składniki mieszamy razem: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Osobno ucieramy rozpuszczone masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko i żółtko oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy, aż składniki się połączą. Następnie stale miksując, stopniowo dodajemy suche składniki.



Krok 2

Białą czekoladę i orzechy macadamia kroimy w dość grube kawałki i dodajemy do ciasta. Mieszamy łyżką.



Krok 3

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką porcje ciasta, zostawiając pomiędzy nimi duże odstępy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 15 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.