Ciasto bez pieczenia - jajko sadzone

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód

  • herbatniki 200 g,
  • masło Łaciate 70 g,

Ciasto

  • śmietanka 36 % Łaciata 850 ml,
  • cukier puder 1/2 szkl.,
  • żelatyna 3 łyżki,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • galaretka przezroczysta 1 szt.,
  • brzoskwinie połówki 12 szt,

Przygotowanie

Spód

Herbatniki rozdrobić, dodać roztopione masło i wyłożyć na dnie formy do pieczenia o wymiarach 26 cm x 26 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.



Ciasto

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić, dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Całość zmiksować. Delikatnie wlać żelatynę i ponownie zmiksować. Masę wyłożyć na herbatniki i schłodzić. Na wierzchu ułożyć odsączone połówki brzoskwiń. Galaretkę przezroczystą rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Całość schłodzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.