Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową

Autor:

Śnieżynka

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier z wanilią. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę tortową połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą kwadratowej tortownicy o wymiarach 25/25 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut. Masa śmietanowa: Tłuszcz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać stopniowo po 1 łyżce kwaśnej śmietany. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i aromatem. Upieczone zimne ciasto pokroić na 3 blaty. Skropić ponczem przygotowanym z wody, spirytusu i cukru. Przełożyć masą, oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Odłożyć na kilkanaście minut w chłodne miejsce.

Danie: Podwieczorek

Osób: 16

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 16

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto biszkoptowe:

  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • Szczypta soli

Masa śmietanowa:

  • 10 dag masła Łaciate
  • 10 dag margaryny palma
  • 200 ml gęstej śmietany Łaciata 36%
  • 1 szkl. cukru pudru
  • Aromat cytrynowy
  • Sok z cytryny

Poncz:

  • 1/2 szkl. przegotowanej wody
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżka cukru

Pozostałe składniki:

  • masło do formy,
  • bułka tarta,
  • 10 dag czekolady deserowej,
  • 1 łyżka śmietany,
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie

Ciasto biszkoptowe

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukru z wanilią. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę tortową połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą kwadratowej tortownicy o wymiarach 25/25 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut.



Masa śmietanowa

Tłuszcz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać stopniowo po 1 łyżce kwaśnej śmietany. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i aromatem.




Upieczone zimne ciasto pokroić na 3 blaty. Skropić ponczem przygotowanym z wody, spirytusu i cukru. Przełożyć masą, oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Odłożyć na kilkanaście minut w chłodne miejsce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.