Ciasto brzoskwiniowe ala Pszczółka

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 750 ml śmietanki UHT Łaciate 30%
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 250 g masła Łaciate
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowania cukru waniliowego

Krem ajerkoniakowy:

  • 1 opakowanie kremu ajerkoniakowego
  • 300 ml mleka UHT Łaciate 3,2%

Przygotowanie

Przygotowanie:

Do miski wrzuć masło pokrojone w kostkę, mąkę, cukier puder, żółtka jaj, proszek do pieczenia, kakao i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gładką masą. Włóż masę do lodówki na przynajmniej 2 godziny.



Krok 2

W międzyczasie przygotuj masę piankową. Ubij na sztywno schłodzone jajka, dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodaj śmietankę oraz budynie i delikatnie wymieszaj szpatułką.



Krok 3

Ciasto wyjmij z lodówki i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wrzuć starte ciasto. Na ciasto wylej masę piankową, a na wierzch dodaj odsączone i pokrojone brzoskwinie.



Krok 4

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 1 godzinę. Po upieczeniu ciasta, wyjmij je z piekarnika, aby ostygło.



Krok 6

Przygotuj krem ajerkoniakowy. Do miski wlej schłodzone mleko, dodaj całe opakowanie kremu ajerkoniakowego i dokładnie ubij. Krem rozsmaruj na wystudzonym cieście i wstaw do lodówki na min. 2 godziny przed podaniem. Smacznego!



Wskazówki

Krem ajerkoniakowy możesz także podać oddzielnie do ciasta.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.