Ciasto brzoskwinka

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 120 g okrągłych biszkoptów,
  • 0,5 l śmietany kremówki,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • puszka brzoskwiń w puszce,
  • 4 galaretki brzoskwiniowe.

Przygotowanie

Krok 1

1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. 250 ml śmietany kremówki ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę. Delikatnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną biszkoptami. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała. 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 700 ml wody i odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wylewamy na masę śmietanową i wstawiamy do lodówki aby galaretka całkowicie zastygła.W między czasie 1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Pozostałą śmietanę miksujemy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i wykładamy na zastygniętą galaretkę. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze części i układamy na stężałej masie śmietanowej. Zalewamy dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2,5 szklance wody i odstawiamy do lodówki aby ciasto całkowicie stężało.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.