Ciasto drożdżowe

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • mleko – 300 ml
  • świeże drożdże – 42 g
  • cukier – 200 g
  • mąka – 600 g
  • masło – 150 g
  • jaja, rozmiar L – 3 szt.
  • sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Krok 1

200 ml mleka podgrzewamy. Mieszamy z pozostałym mlekiem w małej misce, tak aby ciecz miała mniej więcej temperaturę ciała. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy z łyżką cukru. Mleko łączymy z rozpuszczonymi drożdżami. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut.



Krok 2

Pozostały cukier, mąkę, sól i masło w kawałkach mieszamy w misce. Dodajemy wyrośnięte drożdże i jajka. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Ciasto ponownie krótko zagniatam.

Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30-40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.