Placek idealny na każdą okazję. Dodany w przepisie sok z cytryny, sprawia że ciasto staje się wilgotne i aromatyczne. Żurawina dodatkowo podkreśla smak i zdobi nasze ciasto.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Do miseczki wrzucamy po kolei: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i skórkę z cytryny. Wszystkie składniki miksujemy. W trakcie dodajemy masło. Ucieramy do momentu, aż nie będzie grudek.
Dodajemy do masy jajko i ekstrakt waniliowy. Mieszamy. Dodajemy powoli wodę i miksujemy. Ciasto musi połączyć się w gęstą masę.
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C. W kolejnej misce mieszamy cukier i skrobię kukurydzianą. Dodajemy sok z cytryny i żurawinę. Mieszamy.
¾ ciasta wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy nadzieniem. Pozostałą część ciasta kładziemy w kawałkach, przykrywając nadzienie. Możemy zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 min, na złoty kolor.
Dodaj komentarz