Ciasto dyniowe

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

składniki

  • SUCHE SKŁADNIKI
  • mąka pszenna razowa – 1 szklanka
  • cukier trzcinowy – ½ szklanki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – ½ łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • sól – 1 szczypta
  • MOKRE SKŁADNIKI
  • jaja – 2 szt.
  • podpieczona, zmiksowana dynia – ½ szklanki
  • olej – ½ szklanki
  • DODATKOWO
  • suszone żurawiny – 1 garść
  • orzechy włoskie – 1 garść
  • gorzka czekolada – ½ tabliczki
  • orzechy laskowe, nerkowce, orzechy włoskie, migdały – do posypania
  • płatki migdałów – do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie suche składniki mieszamy razem w misce. W osobnej misce mieszamy mokre składniki.



Krok 2

Wymieszane mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy, aż się połączą. Dodajemy żurawinę, posiekane orzechy włoskie i pokruszoną czekoladę. Ponownie mieszamy.



Krok 3

Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy orzechami i płatkami migdałów. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C.

Gdy ostygnie, kroimy w kostkę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.