Tarta z ciasta francuskiego z kurkami i świeżym tymiankiem może pełnić rolę przystawki, przekąski lub kolacji. Chrupki spód, kremowa warstwa z wyrazistego sera cheddar i delikatnego mascarpone, a na niej mnóstwo aromatycznych kurek... Smakuje tak samo dobrze, jak brzmi!
Danie: Kolacja
Osób: 2-4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Kurki dokładnie oczyścić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Z gałązek tymianku zerwać listki. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i tymianek. Smażyć do zeszklenia cebuli. Następnie dodać kurki i krótko przesmażyć – grzyby i tak dojdą w piekarniku. Posolić i popieprzyć, zdjąć z gazu.
Cheddar zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać w misce wraz z mascarpone, śmietaną i jajkiem.
Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.
Ciasto francuskie rozwinąć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wysmarować kremem i posypać kurkami, pozostawiając około 2 cm marginesu. Brzeg wysmarować roztrzepanym żółtkiem.
Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, do zarumienia się boków. Przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Dodaj komentarz