Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyniem i kakao. Wylać na blaszkę (23*23) wyłożoną papierem. Piec 30 min w 180ºC. Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić na dwie części i nasączyć ponczem.
Śmietankę łaciatą ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i cukier. Wyłożyć śmietanę na ciasto i przykryć drugą częścią ciasta.
Masę kajmakowa rozgrzać w garnku z gorącą wodą, wyjąć, otworzyć i wyłożyć na wierzch ciasta.
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, osłodzić, wymieszać i ostudzić.
Posypać perełkami czekoladowymi.
Chłodzić około 3 godz.
Dodaj komentarz