Wspaniale wyglądające i obłędnie smakujące, aromatyczne ciasto migdałowe. Idealne na wyjątkowe okazje.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 10
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.
Białka oddzielam od żółtek. W wysokiej misce ubijamy na sztywną pianę białka z dodatkiem soli, cukru i cukru waniliowego. Następnie stopniowo dodajemy po żółtku, cały czas miksując. Dodajemy kolejno proszek do pieczenia i mąkę. Przygotowujemy blachę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Wlewamy do środka przygotowane ciasto. Pieczemy 30 minut.
Podczas pieczenia biszkoptu przygotowujemy masę. W rondlu gotujemy mleko i rozpuszczamy w nim cukier. Dodajemy zblendowane migdały. Gotujemy 5 minut, aby masa zgęstniała.
Wlewamy kieliszek koniaku. Masło ucieramy i dodajemy do rondla. Odstawiamy masę do wychłodzenia.
Upieczony biszkopt kroimy na 10 kostek, każdą smarujemy przygotowaną masą i posypujemy obficie płatkami migdałowymi.
Dodaj komentarz