Ciasto migdałowo-gruszkowe

Autor:

Ania321

Danie: Podwieczorek

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 180 g masła Łaciate
  • ½ szkl. cukru
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 80 g płatków migdałowych
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka Łaciate
  • 2 gruszki
  • Tłuszcz do formy

Dodatkowo:

  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Płatki migdałów rozdrobnić w rozdrabniaczu lub zmielić.



Krok 2

Masło utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo dodawać jajka, migały i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.



Krok 3

Na koniec dodać mleko i ubijać jeszcze przez chwilę.



Krok 4

Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia przyciętym na kształt formy. Wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię.



Krok 5

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Ułożyć na cieście.



Krok 6

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w temperaturze 180°C przez pół godziny. Po tym czasie odkryć ciasto i piec jeszcze 20 minut.



Krok 7

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.