Białka ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Dodajemy żółtka i chwilę ucieramy. Dodajemy olej i chwilę ucieramy. Mieszamy: mąkę, proszek do pieczenia, kakao i stopniowo dodajemy. Mieszamy delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę (26x21) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180` C. Po upieczeniu gdy ciasto ostygnie, przekrawamy go na pół.
Mleko podgrzewamy i dodajemy cukier aż do jego rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy dodając stopniowo ( po jednej łyżce) mleko z cukrem. Na koniec wsypujemy mleko w proszku i miksujemy na gładką masę. Gotową masą przekładamy ciasto.
W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy mleko, cukier puder i kakao. Zdejmujemy z ognia i mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowana polewą dekorujemy ciasto. Według uznania możemy jeszcze ciasto oprószyć cukrem pudrem lub kolorową posypką. Na koniec ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę (można dłużej)
Masło do kremu najlepiej wyjąć z lodówki wcześniej aby było dość miękkie do ucierania. Ciasto jest rozchwytywane przez dzieci i nie tylko. Smacznego.
Dodaj komentarz