Ciasto na tartę

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 200 g mąki plus do posypania blatu
  • 20 g cukru
  • sól
  • 100 g masła Łaciate
  • jajko
  • woda

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypujemy 200 g mąki, 20 g cukru, dodajemy szczyptę soli, 100 g masła w temperaturze pokojowej, wcześniej pokrojonego w kostkę, 1 żółtko.



Krok 2

Ciasto ucieramy za pomocą miksera. W trakcie dodajemy 2 łyżki wody. Całość miksujemy do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od brzegów miski.



Krok 3

Przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wysypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.