Ciasto pomarańczowe

Osób: 16

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 16

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 g mąki
  • - 250 g cukru pudru
  • - 250 g masła
  • - 4 jajka
  • - 1 pomarańcza
  • - 50g cukru pudru
  • - sok z pomarańczy
  • - kandyzowana skóra pomarańczowa

Przygotowanie

Krok 1

Masło w temperaturze pokojowej pokroić w kostkę. Przygotować tortownicę i wysmarować masłem. Następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Nastawić piekarnik na 180 stopni.



Krok 2

Do dużej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Masło ubijać mikserem dodając cukier puder, aż do momentu uzyskania puszystej masy. Kolejno dodawać po jednym jajku, dokładnie ubić. Sparzyć i umyć pomarańczę, zetrzeć skórkę, a sok wycisnąć do szklanki. Dodać skórkę do masy, następnie dodać mąkę. Połączyć do uzyskania jednolitej masy, dodać poł szklanki soku z pomarańczy i wymieszać.



Krok 3

Ciasto przelać do tortownicy i piec przez godzinę w 180 stopniach. W międzyczasie sprawdzać stopień wypieczenia ciasta za pomocą patyczka, jeżeli tortownica jest większa ciasto upiecze się szybciej. W miseczce rozrobić lukier, połączyć sok z cukrem pudrem. Gotowe ciasto ostudzić i polać cukrem, można również udekorować skórką karmelizowaną.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.