Masło w temperaturze pokojowej pokroić w kostkę. Przygotować tortownicę i wysmarować masłem. Następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Do dużej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Masło ubijać mikserem dodając cukier puder, aż do momentu uzyskania puszystej masy. Kolejno dodawać po jednym jajku, dokładnie ubić. Sparzyć i umyć pomarańczę, zetrzeć skórkę, a sok wycisnąć do szklanki. Dodać skórkę do masy, następnie dodać mąkę. Połączyć do uzyskania jednolitej masy, dodać poł szklanki soku z pomarańczy i wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy i piec przez godzinę w 180 stopniach. W międzyczasie sprawdzać stopień wypieczenia ciasta za pomocą patyczka, jeżeli tortownica jest większa ciasto upiecze się szybciej. W miseczce rozrobić lukier, połączyć sok z cukrem pudrem. Gotowe ciasto ostudzić i polać cukrem, można również udekorować skórką karmelizowaną.
Dodaj komentarz