Szpinak myjemy, suszymy i miksujemy w blenderze. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy olej oraz zmiksowany szpinak.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę wylewamy do silikonowej formy o średnicy 22 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok . 40-45 minut, po tym czasie sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem - który po wyciągnięciu musi być suchy.
Ciasto odkładamy do wystudzenia. Następnie nierówną górę ścinamy i kruszymy w osobnej miseczce. Ciasto kroimy na dwa równe blaty. Śmietanę ubijamy, mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy śmietanę - mieszamy na wolnych obrotach.
Na pierwszy spód ciasta wykładamy masę śmietanową, kolejno przykrywamy drugim blatem, wykładamy masę śmietanową i posypujemy pokruszonym ciastem. Wierzch ciasta ozdabiamy dowolnymi owocami. W moim przypadku były to borówki i figi.
Dodaj komentarz