Ciasto szpinakowe z owocami

Autor:

rosik93

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 300 g świeżego szpinaku,,
  • 3 jajka,,
  • 1 szklanka cukru,,
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego,,
  • 2 szklanki mąki,,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,,
  • 250 g mascarpone Mlekpol
  • 125 ml śmietanki Łaciata UHT 30 %,
  • 2 łyżki cukru pudru,,
  • owoce do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Szpinak myjemy, suszymy i miksujemy w blenderze. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy olej oraz zmiksowany szpinak.



Krok 2

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę wylewamy do silikonowej formy o średnicy 22 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok . 40-45 minut, po tym czasie sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem - który po wyciągnięciu musi być suchy.



Krok 3

Ciasto odkładamy do wystudzenia. Następnie nierówną górę ścinamy i kruszymy w osobnej miseczce. Ciasto kroimy na dwa równe blaty. Śmietanę ubijamy, mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy śmietanę - mieszamy na wolnych obrotach.



Krok 4

Na pierwszy spód ciasta wykładamy masę śmietanową, kolejno przykrywamy drugim blatem, wykładamy masę śmietanową i posypujemy pokruszonym ciastem. Wierzch ciasta ozdabiamy dowolnymi owocami. W moim przypadku były to borówki i figi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.