Danie: Podwieczorek
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z tłuszczem( masło i smalec). Dodać cukier puder, otartą skórkę z pomarańczy, żółtka szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszki, posypać bułką tartą lub pokruszonymi herbatnikami. Gotową masę makową wyjąć z puszki, dodać pokroje w kostkę jabłko i kandyzowaną skórką pomarańczową, wymieszać. Tak przygotowaną masę makową wyłożyć na ciasto, na wierzch ułożyć osączone z syropu i pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki. Wierzch ciasta posypać kruszonką i płatkami migdałowymi. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 35-45 minut.
Do miseczki wsypać mąkę i cukier, dodać masło i opuszkami palców rozcierać tak, aby powstały grudki ciasta.
Dodaj komentarz