Dno blaszki o średnicy 23 cm wyłożyć papierem, zamknąć obręcz, spód i boki tortownicy posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Masło roztopić, wystudzić.
W jednej misce umieścić suche składniki, przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce połączyć mokre składniki z pozostałymi suchymi: wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz cukier puder oraz wanilię i ubić mikserem na puszystą i jasną masę.
Odłożyć 1/3 ubitej masy i wymieszać ją lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera z ricottą i 2 łyżeczkami mąki.
Do pozostałej ubitej masy dodać mieszankę mąk, masło, startą skórkę z pomarańczy, likier oraz smażoną skórkę pomarańczową. Zmiksować na minimalnych obrotach miksera na jednolitą masę.
Powstałą masę wyłożyć do przygotowanej formy, na wierzch łyżką wyłożyć ricottę i rozprowadzić ją na wierzchu ciasta. Piec przez ok. 45 minut.
Udekorować cukrem pudrem i skórką pomarańczową. Położyć na paterze, można obłożyć cząstkami świeżej pomarańczy.
Dodaj komentarz