Ciasto z ricottą

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka wanilii
  • 250 g ricotty
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki smażonej, kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie

Krok 1

Dno blaszki o średnicy 23 cm wyłożyć papierem, zamknąć obręcz, spód i boki tortownicy posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Masło roztopić, wystudzić.



Krok 2

W jednej misce umieścić suche składniki, przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce połączyć mokre składniki z pozostałymi suchymi: wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz cukier puder oraz wanilię i ubić mikserem na puszystą i jasną masę.



Krok 3

Odłożyć 1/3 ubitej masy i wymieszać ją lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera z ricottą i 2 łyżeczkami mąki.
Do pozostałej ubitej masy dodać mieszankę mąk, masło, startą skórkę z pomarańczy, likier oraz smażoną skórkę pomarańczową. Zmiksować na minimalnych obrotach miksera na jednolitą masę.



Krok 4

Powstałą masę wyłożyć do przygotowanej formy, na wierzch łyżką wyłożyć ricottę i rozprowadzić ją na wierzchu ciasta. Piec przez ok. 45 minut.
Udekorować cukrem pudrem i skórką pomarańczową. Położyć na paterze, można obłożyć cząstkami świeżej pomarańczy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.