Ciasto z wiśniami i makiem to przepyszny i bardzo efektowny wypiek. Jest bardzo proste do przygotowania, choć nieco czasochłonne ze względu na to, że każda warstwa musi zostać nieco schłodzona przed nałożeniem następnej. Jest bardzo owocowe, ale nie za słodkie – no takie w sam raz! Biszkopt z dodatkiem maku, galaretka wiśniowa, piankowa masa wiśniowa i masa śmietankowa. No wszystko pasuje tu do siebie idealnie, a co więcej, ciasto po schłodzeniu świetnie się kroi.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Biszkopt: Naszykuj blaszkę o wymiarach 22×34 cm. W misce zmiksuj białka (muszą być idealnie oddzielone od żółtek), wraz ze szczyptą soli, przez około 2 minuty. Gdy zacznie powstawać biała piana, wtedy dodaj stopniowo po jednej łyżce cukru (łącznie niecałe 3/4 szklanki). Ubijaj przez około 5 minut, aż powstanie super sztywna piana, a cukier będzie rozbity. Po tym czasie dodaj żółtka i lekko zmiksuj.
Następnie dodaj przesianą mąkę pszenną (niecałe 3/4 szklanki) i ziemniaczaną (2 płaskie łyżki). Dodaj także mak (2-3 płaskie łyżki) – tylko tym razem nie ubijaj mikserem, ale pomieszaj delikatnie za pomocą trzepaczki.
Biszkopt przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki). Piecz przez 35-40 minut w temperaturze 165 stopni. Wyciągnij z piekarnika i odstawiaw do przestygnięcia.
Przestygnięty biszkopt pokrój na dwa dość równe blaty. Lekko zponczuj go samą wodą lub przestudzoną herbatą np. z sokiem malinowym. Dolny blat włóż ponownie do blaszki, aby nakładać na niego kolejne warstwy ciasta.
Galaretka wiśniowa: Dwie galaretki wiśniowe rozpuść w około 700 ml wrzątku. Odstaw do lekkiego stężenia – możesz przyspieszyć ten proces wkładając po jakimś czasie miskę z galaretkami do lodówki (ale wtedy musisz pilnować, aby galaretka w pełni nie stężała).
W międzyczasie rozmróż wydrylowane wiśnie. Lekko je podgotuj i delikatnie rozdrobnij za pomocą tłuczka do ziemniaków (możesz też użyć do tego ręcznego blendera). Odstaw do przestygnięcia.
Kiedy galaretki nabiorą odpowiedniej konsystencji, to wymieszaj je z wiśniami i wyłóż całość na dolny blat biszkopta. Pamiętaj, aby galaretka była dość tężejąca (ponieważ jeśli będzie płynna to wsiąknie w dolny biszkopt i nie będzie to wyglądało ładnie). Włóż do lodówki na godzinę, aby galaretka całkiem zastygła. Po tym czasie nałóż na nią drugi blat biszkopta i równomiernie posmaruj cienką warstwą konfitury wiśniowej.
Masa wiśniowa: W momencie wsadzenia ciasta z wyłożoną galaretką do lodówki przygotuj masę wiśniową. Galaretkę wiśniową rozpuść we wrzątku (150 ml). Odstaw do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę 30% zmiksuj z cukrem pudrem (2 łyżki). Dodaj tężejącą galaretkę i całość również zmiksuj. Wylej na biszkopt, wyrównaj (gdyby masa była początkowo bardzo płynna, to włóż ją na chwilkę do lodówki, aby nabrała gęstszej konsystencji i nie miała prawa wsiąknąć w biszkopt).
Masę wiśniową wyłóż na biszkopt wysmarowany konfiturą wiśniową. Włóż do lodówki na godzinkę.
Po tym czasie ułóż na cieście warstwę herbatników.
Schłodzoną śmietankę kremówkę (150-200 ml) zmiksuj na wysokich obrotach miksera, wraz z mascarpone (250 g) i cukrem pudrem (2 łyżki). Po chwili miksowania powinna powstać dość sztywna masa, którą bez problemu udekorujesz wierzch ciasta.
Masę śmietankową możesz wyłożyć na wierzch herbatników za pomocą łyżki i rozsmarować lub przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować ładnie ciasto.
Na sam koniec posyp wierzch odrobiną maku (około 1-2 łyżki wystarczy). Włóż ciasto do lodówki jeszcze na minimum 6 godzin zanim zaczniesz je kroić. Smacznego!
Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki przed ubiciem!
Dodaj komentarz