Danie: Podwieczorek
Osób: 1
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Masło posiekać z mąką, smalcem i proszkiem do pieczenia.
Żółtka z cukrem i z cukrem z wanilią utrzeć, wymieszać ze śmietaną. Połączyć z mąką, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki.
Następnie rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25/36 cm. Nakłuć widelcem, posypać pokruszonymi biszkoptami i wsypać osączone z syropu śliwki. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 40 minut.
Galaretki rozpuścić w 150 ml wrzącej wody.
Zimną śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, połączyć z płynną galaretką ( pozostawić 1 łyżkę), wyłożyć na upieczone, zimne ciasto. Odłożoną 1 łyżkę płynnej galaretki wymieszać z 3-4 łyżkami wrzącej wody, ostudzić i ozdobnie oblać piankę. Włożyć do lodówki do stężenia.
Dodaj komentarz