Ciasto zebra bez pieczenia

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • 200 g kruchych ciastek czekoladowych lub kakaowych
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • 80 g masła Mazurski Smak

Krem waniliowy:

  • 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego Rolmlecz
  • 250 g sera mascarpone Mlekpol
  • 1 opakowanie (12 g) cukru waniliowego z ziarnami wanilii lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 75 ml mleka UHT Łaciate 2%

Krem czekoladowy:

  • 2 opakowania serka homogenizowanego czekoladowego Rolmlecz
  • 250 g sera mascarpone Mlekpol
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 75 ml mleka UHT Łaciate 2%

Przygotowanie

Krok 1

Ciasteczka zmiel lub pokrusz na proszek i wymieszaj z drobno pokrojonymi orzechami. Masło rozpuść i dodaj do ciasteczek, zamieszaj dokładnie i zagnieć ciasto. Dno tortownicy o średnicy 18 -20 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę z ciastek i wyrównaj powierzchnię lekko dociskając. Wstaw formę do lodówki na 30 minut.



Krok 2

Krem waniliowy: ser mascarpone zmiksuj mikserem, dodaj esencję waniliową oraz waniliowy serek homogenizowany. Zmiksuj do połączenia składników. Żelatynę przełóż do miseczki, zalej zimnym mlekiem i odstaw na 5 minut, aby napęczniała. Miseczkę z żelatyną wstaw do naczynia z gorącą wodą (uważaj, aby woda nie dostała się do środka) i energicznie mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Jeśli zamiast esencji waniliowej użyjesz cukru, wymieszaj go z gorącą żelatyną (dzięki temu nie będą wyczuwalne grudki cukru). Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj dokładnie z resztą składników.



Krok 3

Krem czekoladowy: ser mascarpone zmiksuj mikserem, dodaj czekoladowy serek homogenizowany i zmiksuj do połączenia składników. Żelatynę przełóż do miseczki, zalej zimnym mlekiem i odstaw na 5 minut, aby napęczniała. Miseczkę z żelatyną wstaw do naczynia z gorącą wodą (uważaj, aby woda nie dostała się do środka) i energicznie mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj dokładnie z resztą składników.



Krok 4

Wyjmij formę z lodówki. Na środek nałóż 5 -7 łyżek masy czekoladowej, na nią nałóż 5 -7 łyżek masy waniliowej. Należy nakładać masę porcjami, na przemian, dzięki temu warstwy ciasta będą przypominać paski zebry. Nakładaj, aż do wykończenia składników.
Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na około 2 godziny, aby całkowicie stężało. Przed podaniem udekoruj ulubionymi owocami. Smacznego!



Wskazówki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyjąć je z lodówki około 2 godziny wcześniej, aby się ogrzały.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.