Panierowane mięso cielęce jest zdecydowanie delikatniejsze od tradycyjnych „schabowych”. Może być to zatem sposób na ciekawe urozmaicenie standardowych obiadów. Polecamy zwłaszcza na rodzinny, niedzielny posiłek.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Myjemy mięso i osuszamy, następnie kroimy na porcje i zbijamy tłuczkiem. Później nacieramy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem.
Mięso umieszczamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 3 godziny, aby się przegryzło.
Następnie cielęcinę obtaczamy w jajku i bułce tartej, po czym smażymy na rozgrzanym smalcu.
Smażymy ją, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron.
Dodaj komentarz