Cielęcina panierowana

Panierowane mięso cielęce jest zdecydowanie delikatniejsze od tradycyjnych „schabowych”. Może być to zatem sposób na ciekawe urozmaicenie standardowych obiadów. Polecamy zwłaszcza na rodzinny, niedzielny posiłek.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1/2 kg cielęciny
  • -3 łyżki smalcu
  • -3 łyżki oliwy
  • -2 jajka
  • -100 g bułki tartej
  • -1 łyżeczka soli
  • -1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Myjemy mięso i osuszamy, następnie kroimy na porcje i zbijamy tłuczkiem. Później nacieramy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem.



Krok 2

Mięso umieszczamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 3 godziny, aby się przegryzło.



Krok 3

Następnie cielęcinę obtaczamy w jajku i bułce tartej, po czym smażymy na rozgrzanym smalcu.



Krok 4

Smażymy ją, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.