Concha, czyli meksykański słodki chleb, to danie śniadaniowe lub przekąskowe spotykane w całym Meksyku. Ma puszyste ciasto przypominające brioszki z chrupiącą polewą z kruszonką. Dzięki swoim nacięciom może przypomina muszlę. Ciasto to może mieć różne kolory i inne kształty.
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj cukier, drożdże, sól, cynamon i 2 szklanki mąki. W małym rondlu podgrzej mleko i masło, aż do lekkiego zagotowania. Dodaj do suchych składników. Ubijaj 2 minuty na średniej prędkości miksera. Dodaj jajka i ubijaj dalej na wysokich obrotach przez 2 minuty. Dodaj pozostałą mąkę i Wyrób sztywne ciasto (ciasto będzie lepkie).
Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię. Ugniataj, aż będzie gładkie i elastyczne przez ok. 6-8 minut. Następnie umieścić w natłuszczonej misce. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości przez ok. 1 godziny.
W międzyczasie przygotuj kruszonkę. W dużej misce ubij masło, mąkę, cukier i wanilię, aż do połączenia się składników. Podziel masę na pół. Czekoladę posiekaj i wymieszaj z 1 połową masy. Odłóż na bok.
Ciasto podziel na 12 porcji, a z każdego kawałka uformuj owale. Umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach ok. 10 cm.
W małej misce ubij jajko z mlekiem. Powstałą masą posmaruj ciasto.
Podziel ciasto na kruszonkę bez czekolady na 6 porcji. Każdą porcję zawiń w wałeczek. Ułóż je na bułkach. Czynność powtórz z ciastem na kruszonkę z dodatkiem czekolady. Za pomocą ostrego noża natnij kruszonkę na wierzchu bułek, tak aby przypominała muszlę.
Blachę przykryj ręcznikami kuchennymi. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż prawie podwoi swoją objętość przez ok. 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 190°. Posmaruj bułki pozostałą masą jajeczną. Piecz, aż wierzch bułeczek będzie lekko rumiany - przez ok. 15-20 minut. Wyjmij na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
Dodaj komentarz