Cronuty

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • CIASTO
  • 100 ml wody
  • 100 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 1 średnie jajko
  • 40 g drobnego białego cukru
  • szczypta soli
  • 1 laska wanilii
  • 1 opakowanie drożdży instant 7g
  • 300 -350 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła Mazurski Smak
  • 1 litr oleju do smażenia
  • DEKORACJA
  • polewa czekoladowa lub owocowa
  • orzechy lub kolorowe posypki

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie suche składniki i nasionka wydrążone z laski wanilii mieszamy w dużej misce.
Dodajemy wodę, śmietankę oraz jajko i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Następnie przekładamy je na stolnicę.
Mocno schłodzone masło kroimy w cienkie plasterki i wciskamy stopniowo w ciasto, ugniatając. Formujemy z ciasta prostokąt i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.



Krok 2

Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.
Składamy na trzy, rozwałkowujemy i ponownie składamy na trzy – czynność powtarzamy trzy razy. Ciasto owijamy luźno folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.



Krok 3

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm.
Wycinamy kółka, a w nich na środku mniejsze kółeczka – tworząc oponki.
Cronuty smażymy w oleju rozgrzanym do temperatury 160-180°C z dwóch stron na złoty kolor. Na koniec zanurzamy cronuty w przygotowanej polewie i posypujemy orzechami lub dowolnymi posypkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.