Wszystkie suche składniki i nasionka wydrążone z laski wanilii mieszamy w dużej misce.
Dodajemy wodę, śmietankę oraz jajko i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Następnie przekładamy je na stolnicę.
Mocno schłodzone masło kroimy w cienkie plasterki i wciskamy stopniowo w ciasto, ugniatając. Formujemy z ciasta prostokąt i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.
Składamy na trzy, rozwałkowujemy i ponownie składamy na trzy – czynność powtarzamy trzy razy. Ciasto owijamy luźno folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm.
Wycinamy kółka, a w nich na środku mniejsze kółeczka – tworząc oponki.
Cronuty smażymy w oleju rozgrzanym do temperatury 160-180°C z dwóch stron na złoty kolor. Na koniec zanurzamy cronuty w przygotowanej polewie i posypujemy orzechami lub dowolnymi posypkami.
Dodaj komentarz