Cynaderki wieprzowe w kremowym sosie pieczarkowym

Dziś, trochę zapomniane - jednak jeszcze nie tak dawno bardzo popularne - cynaderki, czyli nerki wieprzowe. Wymagają trochę czasu przygotowania - ale warto spróbować.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,5 kg cynaderek wieprzowych
  • - 200 g pieczarek
  • - 1 por
  • - 2 marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - 3 liście laurowe
  • - 5 ziaren ziela angielskiego
  • - 2 łyżki majeranku
  • - sok z ½ cytryny
  • - 4 łyżki oleju
  • - ½ szklanki śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 łyżka mąki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Cynaderki moczymy w zimnej wodzie 3 razy przez godzinę (za każdym razem zmieniamy wodę na świeżą). Następnie oczyszczamy je z błonek i żyłek, ponownie umieszczamy w zimnej wodzie - tym razem na ok. 2 godziny. Po tym czasie nerki kroimy na mniejsze kawałki.



Krok 2

Cynaderki umieszczamy w garnku z wodą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i szczyptą soli. Obgotowujemy ok. 40 minut, a następnie wymieniamy wodę, znów solimy i gotujemy kolejne 2 godziny.



Krok 3

Pieczarki, marchewkę, pietruszkę ścieramy na grubych oczkach. Por kroimy na talarki. Warzywa i pieczarki podsmażamy na oleju i przyprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy cynaderki, a następnie zalewamy wszystko śmietanką Łaciatą połączoną z mąką, sokiem z cytryny i majerankiem.



Krok 4

Podajemy np. z ogórkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.