Pyszne, ciekawe danie z dodatkiem świeżych grzybów i nerek wieprzowych. Nie jest trudne w przygotowaniu, jednak wymaga czasu - nerki potrzebują się namoczyć.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Cynaderki moczymy w zimnej wodzie przez godzinę. Po tym czasie wylewamy wodę i ponownie moczymy godzinę. Czynność powtarzamy jeszcze jeden raz, po czym dokładnie oczyszczamy nerki z błonek i żyłek. Ponownie umieszczamy w zimnej wodzie - tym razem na ok. 2 godziny. Następnie nerki kroimy na mniejsze kawałki.
Nerki gotujemy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i szczypty soli, przez ok. 40 minut. Następnie wymieniamy wodę, znów solimy i gotujemy kolejne 2 godziny.
Grzyby oczyszczamy i kroimy. Cebulę drobno siekamy. Cebulę szklimy oleju, po czym dodajemy grzyby i dusimy ok. 20 minut. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cynaderki i zalewamy wszystko śmietanką Łaciatą połączoną z mąką i koperkiem.
Cynaderki w sosie grzybowym podajemy z ryżem.
Dodaj komentarz