Cynaderki wieprzowe z grzybami i ryżem

Pyszne, ciekawe danie z dodatkiem świeżych grzybów i nerek wieprzowych. Nie jest trudne w przygotowaniu, jednak wymaga czasu - nerki potrzebują się namoczyć.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,5 kg cynaderek wieprzowych,
  • -300 g grzybów,
  • -2 woreczki ryżu brązowego,
  • -1 cebula,
  • -3 liście laurowe,
  • -5 ziaren ziela angielskiego,
  • -2 łyżki koperku,
  • -4 łyżki oleju,
  • -½ szklanki śmietanki Łaciatej 12%,
  • -1 łyżka mąki,
  • -1 łyżeczka soli,
  • -1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Cynaderki moczymy w zimnej wodzie przez godzinę. Po tym czasie wylewamy wodę i ponownie moczymy godzinę. Czynność powtarzamy jeszcze jeden raz, po czym dokładnie oczyszczamy nerki z błonek i żyłek. Ponownie umieszczamy w zimnej wodzie - tym razem na ok. 2 godziny. Następnie nerki kroimy na mniejsze kawałki.



Krok 2

Nerki gotujemy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i szczypty soli, przez ok. 40 minut. Następnie wymieniamy wodę, znów solimy i gotujemy kolejne 2 godziny.



Krok 3

Grzyby oczyszczamy i kroimy. Cebulę drobno siekamy. Cebulę szklimy oleju, po czym dodajemy grzyby i dusimy ok. 20 minut. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cynaderki i zalewamy wszystko śmietanką Łaciatą połączoną z mąką i koperkiem.



Krok 4

Cynaderki w sosie grzybowym podajemy z ryżem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.