Bezglutenowe muffiny z cukrem kokosowym. To świetna przekąska w ciągu dnia, jak i smaczny deser do popołudniowej kawy.
Osób: 12
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Bez glutenu
W misce wymieszaj 1 łyżkę mąki lnianej z 1 łyżką ciepłej wody. Schładzaj w lodówce przez 30 min, aż do połączenia się składników.
Olej kokosowy rozprowadź na wszystkie foremki do muffinek. Spód posyp odrobinę cukru kokosowego.
Część obranych i pokrojonych owoców włóż do formy.
Nastaw piekarnik na 180°C. W misce zmiksuj ze sobą przesianą przez sitko mąkę owsianą, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Do miski dodaj olej kokosowy, 1 szklankę cukru kokosowego i pozostałą część owoców. Zmiksuj wszystko razem. Dodaj ekstrakt waniliowy, ocet jabłkowy i pozostałą część mąki lnianej. Zmiksuj ponownie blenderem.
Suche składniki dodaj do mokrych i wymieszaj, aby ciasto nie miało grudek. Wypełnij ciastem foremki na muffiny, do ⅔ wysokości. Piecz w piekarniku przez ok. 35-40 min. Smacznego!
Dodaj komentarz