czekolada na gorąco

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 szklanka mleka zagęszczonego 7,5%
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 2 łyżki likieru amaretto lub 2 łyżki cukru lub syropu klonowego (ilość do smaku)

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlać mleko i wino, dodać połamaną na kosteczki czekoladę oraz likier lub cukier.



Krok 2

Podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając rózgą, aż składniki się podgrzeją, będą gorące ale niezagotowane, czekolada się rozpuści i napój będzie miał kremową oraz jednolitą konsystencję. Czas podgrzewania to ok. 4 minuty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.